ESPEN_guideline_on_home_parenteral_nutrition 2020

ESPEN GUIDELINE ON HOME PARENTERAL NUTRITION 2020

ESPEN ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2020

VIDEO ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΑΚΟ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ

ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΙΑΛΗ ΤΟΥ EXTRA ΟΡΟΥ KAI ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ( ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ 3WAY - ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO)

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ 3WAY ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΙΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ 3WAY ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΔΙΑΛΥΜΑ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΕXTRA ΥΓΡΑ)

HOME CARE

Κατ' οίκον νοσηλεία - Όλα για την υγεία

Η ασφάλεια μέσα στην οικογένεια, στο σπίτι μας, στο γνωστό και οικείο περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτη..................

Οι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλύτερα ζώντας μέσα στον δικό τους χώρο, μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με αναμνήσεις, με αντικείμενα και καταστάσεις που τους δίνουν δύναμη να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους και να έχουν μία πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ έρχεται να κάνει πραγματικότητα, με την νοσηλευτική φροντίδα κατ' οίκον όλα τα παραπάνω, ακόμη και σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Το υψηλό επίπεδο των νοσηλευτικών πράξεων που παρέχουμε κατ' οίκον, ο προσανατολισμός μας στον άνθρωπο, το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο των συνεργατών μας, η συνεχής αναβάθμιση  των υπηρεσιών μας καθώς και ο στόχος μας για το υψηλότερο επίπεδο στην φροντίδα του ασθενή, μας κατατάσσουν στην κορυφή των παραϊατρικών υπηρεσιών στο σπίτι.

Στόχος της εταιρείας μας, που προήλθε μετά από μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της υγείας, είναι το καλύτερο δυνατό επίπεδο νοσηλευτικών πράξεων κατ' οίκον.

Η ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ απασχολεί πτυχιούχους νοσηλευτές, με υψηλό επαγγελματικό επίπεδο γνώσεων, άριστη εξοικείωση με το σύνολο των νοσηλευτικών πράξεων, με συνεχή εκπαίδευση που αποτελεί την εγγύηση για τη σωστή εκτέλεση των νοσηλευτικών πράξεων κατ' οίκον.

Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουμε, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών μας είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους.

Ποιότητα ζωής για τον ασθενή

Ποιό το κέρδος από την κατ' οίκον νοσηλεία

  • Ο ασθενής είναι στο οικείο του περιβάλλον με τα αγαπημένα του πρόσωπα.
  • Η κοινωνική του προσαρμογή διευκολύνεται στο μέγιστο.
  • Μέσω της 24ωρης εξυπηρέτησης ο ασθενής αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια όλες τις ημέρες του έτους.
  • Μειώνεται το κόστος του προυπολογισμού υγείας και απελευθερώνει νοσοκομειακές κλίνες.

Τηλ. επικοινωνίας : 2310 96 88 80, Fax : 2310 75 93 99

e-mail: newmed@otenet.gr     tnotis@hotmail.com

 

Κατ' οίκον παρεντερική διατροφή (HPN)

Η παρεντερική διατροφή χορηγείται σε ασθενείς που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους από το στόμα ή εντερικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των σοβαρών διαταραχών της γαστρεντερικής λειτουργίας. Πολλοί από τους ασθενείς είναι σε θέση να λάβουν κάποιες τροφές από το στόμα, που όμως δεν καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες των ασθενών ή για τη διατήρηση φυσιολογικού ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η λειτουργία του εντέρου θα βελτιωθεί βαθμιαία σε διάστημα κάποιων μηνών ή χρόνων και η HPN μπορεί στη συνέχεια να μειωθεί ή να διακοπεί (4,5).

Οι κύριες ενδείξεις για HPN είναι οι εξής:

- σύνδρομο βραχέως εντέρου (80% των ενηλίκων ασθενών)

- διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου

- επιμένουσα διάρροια / δυσαπορρόφηση

- συρίγγια γαστρεντερικού σωλήνα

Σε ενήλικες ασθενείς οι πιο συχνές υποκείμενες καλοήθεις παθήσεις περιλαμβάνουν:

- νόσο του Chrohn

- νόσο των μεσεντέριων αγγείων

- μετεγχειρητικές καταστάσεις / επιπλοκές

- χρόνια εντερική ψευδο - απόφραξη

- ακτινική εντερίτιδα 

- κοιλιακό τραύμα

Η συνηθέστερη ένδειξη για την χορήγηση της παρεντερικής διατροφής παγκοσμίως είναι η σίτιση των ασθενών με ανίατο καρκίνο (εντερική απόφραξη που οφείλεται σε περιτοναϊκή καρκινωμάτωση), οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους με από του στόματος ή εντερικά μέσα και στους οποίους ο υποσιτισμός αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από ότι ο ίδιος ο καρκίνος.

Η HPN (παρεντερική διατροφή κατ' οίκον) απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς και του οικογενειακού του περιβάλλοντος καθώς και των επαγγελματιών υγείας εξοικειωμένων με τις μεθόδους της κατ' οίκον χορήγησης παρεντερικής διατροφής, τις επιπλοκές και τη διαχείριση αυτών. Αυτό τον τομέα, της εξειδίκευσης στην διαχείριση της κατ' οίκον χορήγησης παρεντερικής διατροφής, έρχεται να καλύψει η ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ.

Οι ασθενείς που θα λάβουν παρεντερική διατροφή κατ' οίκον ή το οικογενειακό τους περιβάλλον θα εκπαιδευτούν και θα παρακολουθούνται από τους ειδικούς νοσηλευτές - τριες της ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι έχουν εξοικειωθεί με τις τεχνικές της παρεντερικής διατροφής κατ' οίκον και τις επιπλοκές της φροντίδας του καθετήρα, την προετοιμασία των υλικών πρόσμιξης (σάκοι παρεντερικής διατροφής, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) όταν χρειάζεται, τις τεχνικές έγχυσης και τις μεθόδους αποθήκευσης. Θα διδαχθούν και θα εκπαιδευτούν επίσης στο τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επιπλοκών. Όλοι οι κανόνες και οι αρχές της ΗΡΝ περιγράφονται σε ένα εγχειρίδιο γραπτών οδηγιών, συμπεριλαμβανομένων βήμα - προς - βήμα οδηγιών για όλες τις διαδικασίες.

Η διαδικασία της εκπαίδευσης του ασθενή, όπου είναι δυνατό, αλλά και του συγγενικού του περιβάλλοντος  γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία, και το συγγενικό περιβάλλον θα πρέπει να την εφαρμόση μόνο όταν νιώθουν ικανοί και σίγουροι. Σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν παρεντερική διατροφή στο σπίτι,θα πρέπει να επανεκτιμάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η μεταβολική, διατροφική και γενική τους κατάσταση.

Κατάργηση της ΗΡΝ από ασθενείς με εξαιρετικά κακή πρόγνωση και καμμία ελπίδα βελτίωσης θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συζήτηση με τον ασθενή ή και το οικογενειακό περιβάλλον και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα πρέπει να επανεξετασθούν όλες οι άλλες θεραπείες, για να διασφαλιστεί ώστε δεν υπάρχει πιθανή ασυμβατότητα.

 

 

Μέθοδοι για την εφαρμογή της ΗΡΝ

Μόνιμοι καθετήρες, συνήθως υποδόριοι Broviac ή Hickman (η μεγαλύτερης διάρκειας χρήση ενός καθετήρα που έχει αναφερθεί είναι 15 έτη)

Πλήρως εμφυτευμένες συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μακροχρόνια φλεβική πρόσβαση, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Η αρτηριοφλεβική παράκαμψη χρησιμοποιείται επίσης για τη χορήγηση της παρεντερικής διατροφής σε περιορισμένο αριθμό κέντρων.

Προετοιμασία των ΗΡΝ μειγμάτων

Οι σάκοι που χρησιμοποιούνται είναι προσυσκευασμένοι τριών διαμερισμάτων, στους οποίους διαχωρίζονται τα θρεπτικά συστατικά. Αμέσως πριν από τη χρήση τα συστατικά αναμειγνύονται με ρήξη των σφραγίδων μεταξύ των διαμερισμάτων. Αυτοί οι σάκοι δεν χρειάζονται ψύξη και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου. Στο σάκο προστίθενται ιχνοστοιχεία και βιταμίνες από το συγγενικό περιβάλλον, τον ασθενή ή την νοσηλεύτρια ακριβώς πριν τη χρήση, δεδομένου ότι ιδίως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες κατστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες από την ανάμειξη.

Οι ρυθμίσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την τροποποίηση της οικίας του κάθε ασθενή, ώστε να εξασφαλιστούν η αποθεματοποίηση, συχνά η ψύξη, καθώς και ένας καθαρός χώρος για την προετοιμασία της τροφής. Η αξιοσημείωτη ομοιότητα στα ποσοστά των επιπλοκών μεταξύ των μεγαλύτερων μελετών δείχνει ότι η εμπειρία είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε συγκεκριμένο τύπο οργάνωσης. Η έγχυση γίνεται συνήθως τη νύχτα, παντα ακολουθούμε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ασθενής να μπορεί να είναι ελεύθερος και σε θέση να διατηρήση μία σχετικά φυσιολογική ζωή.

Το εκτιμώμενο ποσό των συνολικών θερμίδων, που θα λαμβάνει ημερησίως ο ασθενής, θα πρέπει να εμπίπτει εντός του εύρους 20-35 Kcal/kg/ημερησίως. Τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από τον ασθενή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Επιπλοκές της Παρεντερικής Διατροφής στο σπίτι

Τα ποσοστά επιπλοκών είναι πολύ χαμηλότερα από ότι σε πολλές εκθέσεις της ενδονοσοκομειακής παρεντερικής διατροφής. Σε περίπτωση επιπλοκών, υποψίας επιπλοκών ή σε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το πάροχο του ΗΡΝ (ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ) και συνήθως μεταφέρεται στο νοσοκομείο, αν και ορισμένες επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπισθούν στα εξωτερικά ιατρεία.

Επιπλοκές που σχετίζονται με την ΗΡΝ

1. Σχετιζόμενες με  τον καθετήρα κεντρικής φλέβας:

  • - Λοίμωξη σχετιζόμενη με τον καθετήρα
  • - Θρόμβωση σχετιζόμενη με τον καθετήρα
  • - Απόφραξη / μετακίνηση του καθετήρα
  • - Απώλεια της αγγειακής πρόσβασης 

2. Μεταβολικές επιπλοκές:

  • - Ηπατοπάθεια σχετιζόμενη με την ΗΡΝ
  • - Μεταβολικά νοσήματα των οστών
  • - Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
  • - Νεφρική δυσλειτουργία
  • - Τοξικότητα: χρώμιο, οξαλικά, αλουμίνιο, μαγγάνιο

3. Ψυχολογικές διαταραχές

4. Διαταραχές του ύπνου

5. Διαταραγμένη κοινωνικό - επαγγελματική αποκατάσταση

6. Τροποποιημένη ποιότητα ζωής

Ποιότητα ζωής

Η ποιότητα ζωής που βιώνουν οι ασθενείς με ΗΡΝ και με καλοήθη νόσο είναι καλή έως πολύ καλή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων. Η επιβίωση με την ΗΡΝ είναι καλή και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία του ασθενούς κατά την έναρξή της καθώς και τις σχετικές και τυχόν συνυπάρχουσες νόσους. Η πενταετής επιβίωση για τους ασθενείς με μη κακοήθεις βραχύ έντερο είναι καλή και πάνω από 70%. Η ΗΡΝ είναι μία σωτήρια θεραπεία, αφού η εναλλακτική είναι ο θάνατος. Το κόστος της ΗΡΝ κυμαίνεται στα 40-75€ ανά ημέρα, είναι πολύ πιο οικονομική από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και καλύπτεται σε όλο τον κόσμο (αν και δυστυχώς όχι ακόμη πλήρως) από τους εθνικούς προϋπολογισμούς υγείας ή τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΠΔ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ

Για την ασφαλή χορήγηση της παρεντερικής διατροφής σε ασθενείς στο σπίτι,  η ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑ ακολουθεί πρωτόκολλα ώστε να διασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες για την σωστή  & ασφαλή προετοιμασία  της ΟΠΔ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

1. Έχετε ένα κουτί για τα άχρηστα σε προσιτή θέση.

2. Πόρτες και παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά.

3. Απομακρύνουμε άλλα άτομα και ζώα.

4. Μαζεύουμε τα μαλλιά κάτω από το κάλυμμα της κεφαλής.

5. Αφαιρέστε δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια και κοσμήματα που φοράτε. Αφαιρέστε το βερνίκι νυχιών. Μαζέψτε τα μανίκια μέχρι τον αγκώνα.

6. Πλύνετε τα χέρια και τους πήχεις με υγρό σαπούνι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και σκουπίστε με χαρτί, ξεκινώνταας από τα χέρια. Μην αφήνετε υγρή την περιοχή. Κλείστε τη βρύση με χαρτί.

7. Πλύνετε την επιφάνεια του πάγκου εργασίας χρησιμοποιώντας χαρτί, υγρό απορρυπαντικό και νερό.

8. Στη συνέχεια ξεπλύνετε επιμελώς, και απολυμάνετε με αλκοόλη ή ένα διάλυμμα με βάση το χλώριο.

9. Αφήστε το απολυμαντικό για τουλάχιστον 1 λεπτό.

10. Πλύνετε ξανά τα χέρια και τους πήχεις με υγρό σαπούνι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, σκουπίζοντας με χαρτί, ξεκινώντας από τα χέρια. Μην αφήνετε την περιοχή υγρή. Κλείστε τη βρύση με χαρτί.

11. Φορέστε τη μάσκα.

12. Πάρτε χαρτί και στεγνώστε πρώτα τα χέρια και στη συνέχεια τους πήχεις. Μην περνάτε το χαρτί δύο φορές από το ίδιο σημείο. Μην αφήνετε την περιοχή υγρή. 

13. Κλείστε τη βρύση με χαρτί. Μην αγγίζετε οτιδήποτε άλλο.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΗΣ

Υλικά :

1. Σακούλα για τα άχρηστα.

2. Κουτί για τα αιχμηρά αντικείμενα.

3. Αντισηπτικό χεριών.

4. Αμπούλα φυσιολογικού ορού 10ml

5. Πολυβιταμινούχο σκεύασμα.

6. Σάκος τροφής

7. Αποστειρωμένο πεδίο.

8. Αποστειρωμένη βελόνα.

9. Σύριγγα 5 ml

10. Σύστημα ορού (με το βαρελάκι)

11. * (Αντιμικροβιακό φίλτρο)

12. Φυσιολογικός ορός των 100 ml.

13. Σύστημα ορού απλό (με τον τροχό)

14. Ποτήρι.

 

 

Γ. Διαδικασία προετοιμασίας του σάκου τροφής

1. Εφόσον έχουμε τελειώσει με τις παραπάνω διαδικασίες, πηγαίνουμε στο μέρος όπου έχουμε τοποθετησει το υλικό. Προσοχή εάν έχουμε πλύνει τα χέρια μας δεν ακουμπάμε πουθενά.

2. Βάζουμε αντισηπτικό χεριών στα χέρια μας και κάνουμε επάλειψη μέχρι να στεγνώσουν.

3. Ξεκινάμε πρώτα ετοιμάζοντας το σάκο της παρεντερικής τροφής ως εξής:

  • α) Σπάμε τις ραφές του σάκου, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, έχοντας τα σωληνάκια του σάκου αντίθετα από το σώμα μας.
  • β) Σκίζουμε, από τις δύο εγκοπές, την προστατευτική σακούλα του σάκου και τον απελευθερώνουμε.
  • γ) Ανακινούμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά της τροφής (το υγρό στο σάκο θα έχει πάρει λευκό χρώμα).
  • δ) Τοποθετούμε το σάκο της τροφής, πάνω στην καθαρή επιφάνεια του τραπεζιού, με τα σωληνάκια προς το μέρος μας και να βρίσκονται στον αέρα.

4. Ύστερα ανοίγουμε ότι υλικό είναι μέσα σε σακουλάκι (Όλα τα υλικά που είναι καλυμμένα με σακουλάκι είναι αποστειρωμένα).

  • α) Πρώτα ανοίγουμε το αποστειρωμένο πεδίο και το τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι πιάνοντας το από τις άκρες και δουλεύουμε μόνο πάνω στο πεδίο.
  • β) Στη συνέχεια ανοίγουμε τη βελόνα, τη σύριγγα 5ml, το σύστημα ορού και το αντιμικροβιακό φίλτρο και τα τοποθετουμε πάνω στο πεδίο.

5. Βάζουμε αντισηπτικό χεριών στα χέρια μας και κάνουμε επάλειψη μέχρι να στεγνώσουν.

6. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φιαλίδιο με τις βιταμίνες, (πολυβιταμινούχο) το οποίο είναι σε μορφή σκόνης και θέλουμε να το κάνουμε σε υγρή μορφή ώστε να εμπλουτίσουμε το σάκο με αυτό. Επομένως

  • α) Σπάμε το καπάκι από το φιαλίδιο των βιταμινών και από την αμπούλα των 10ml φυσιολογικού ορού.
  • β) Με τη σύριγγα αναρροφούμε 5ml φυσιολογικού ορού έχοντας τη μύτη της βελόνας μέσα στο υγρό για να μην αναρροφήσουμε αέρα.
  • γ) Αδειάζουμε τα 5ml φυσιολογικού ορού μέσα στο φιαλίδιο με τις βιταμίνες και ανακινούμε ελάχιστα για να διαλυθεί η σκόνη χωρίς να βγάλουμε τη σύριγγα. Ύστερα κάνουμε αναρρόφηση το φιαλίδιο με τις βιταμίνες, έχοντας τη μύτη της βελόνας μέσα στο υγρό για να μη τραβήξουμε αέρα. Κλείνουμε τη βελόνα της σύριγγας με το καπάκι, την αφαιρούμε και τοποθετούμε την καινούργια βελόνα στο σώμα της σύριγγας.
  • δ) Στη συνέχεια με το δεξί σωλήνα της τροφής εμπλουτίζουμε την τροφή με τις βιταμίνες (αδειάζουμε τη σύριγγα) τρυπώντας κεντρικά και στο τέλος ανακινούμε το σάκο.

7. Κάνουμε την σύνδεση του συστήματος ορού με το μεσαίο σωλήνα του σάκου.

  • α) Παίρνουμε πρώτα το σύστημα ορού (με το βαρελάκι) και κλείνουμε το μανταλάκι του συστήματος.
  • β) Σπάμε το καπάκι από το μεσαίο σωλήνα του σάκου και βγάζουμε το καπάκι από το ρύγχος του συστήματος ορού και στην συνεχεια πιέζουμε και βιδώνουμε ώστε να γίνει η ένωση.

8. * Ανοίγουμε το αντιμικροβιακό φίλτρο με προσοχή και το πιάνουμε από τη μέση (όχι από τις άκρες). Συνδέουμε το φίλτρο με το σύστημα ορού από την μεριά που είναι η σιλικόνη (όχι από την μεριά που βρίσκετε το μπλέ κάλυμμα) πιέζοντας και βιδώνοντας όχι πολύ σφιχτά.

9. Κρεμάμε το σάκο τροφής στο στατώ και βγάζουμε τον αέρα από το σύστημα ορού ως εξής:

  • Πιέζουμε το δοχείο όπου συλλέγονταιοι σταγόνες μία φορά για να γεμίσει μέχρι τη μέση.
  • Ανοίγουμε τον αεραγωγό στο πάνω μέρος του συστήματος.
  • Ανοίγουμε το μανταλάκι και αφήνουμε να τρέξει η τροφή από το σωλήνα του συστήματος ορού μέσα σε ένα ποτήρι και μόλις στάξουν οι πρώτες σταγόνες κλείνουμε το μανταλάκι.
  • Ελέγχουμε εάν υπάρχουν κενά αέρα στο σωληνάκι.
  • *Βγάζετε το μπλέ κάλυμμα από το αντιμικροβιακό φίλτρο.

Συνδέουμε την τροφή με τον καθετήρα ως εξής:

  • α) Κλείνουμε το μανταλάκι του αυλού του καθετήρα και στη συνέχεια κλείνουμε το μανταλάκι της παλιάς τροφής.
  • β) Αποσυνδέουμε την παλιά τροφή.
  • γ) Στη συνέχεια κάνουμε απολύμανση με γάζα και οινόπνευμα, τις επαφές και συνδέουμε την καινούργια τροφή βιδώνοντας την άκρη του συστήματος ορού με την άκρη του καθετήρα.
  • δ) Μετά ανοίγουμε το μανταλάκι του ορού της τροφής και στη συνέχεια το μανταλάκι του καθετήρα.
  • ε) Ρυθμίζουμε με το δοσομετρητή στο..........ανάλογα με τις οδηγίες που μας έχουν δώσει.

Μετά το τέλος κάθε τροφής πρέπει να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός του καθετήρα έχοντας τοποθετήση τον φυσιολογικό ορό των 100ml να ρέει σε γρήγορα ρυθμό μέσα στον καθετήρα.

 

 

ΗΠΑΡΙΝΙΣΜΟΣ

Υλικά:

1. Αντισηπτικό χεριών

2. Αποστειρωμένη γάζα

3. Οινόπνευμα

4. Ηπαρίνη

5. Σύριγγα 20ml

6. Αμπούλα φυσιολογικού ορού

7. Καπάκι για τον αυλό του καθετήρα

8. Σακούλα αχρήστων

Διαδικασία

1. Εκτελούμε όλα τα βήματα της διαδικασίας πλυσίματος χεριών (όπως αναφέρεται παραπάνω στο βήμα Β).

2. Τοποθετούμε τη σακούλα αχρήστων σε εύχρηστη θέση.

3. Βάζουμε αντισηπτικτό χεριών στα χέρια μας και κάνουμε επάλειψη μέχρι να στεγνώσουν.

4. Ανοίγουμε την αποστειρωμένη γάζα και την εμποτίζουμε με οινόπνευμα.

5. Ανοίγουμε το καπάκι από την ηπαρίνη και απολυμαίνουμε, με γάζα και οινόπνευμα, την επιφάνεια.

6. Ανοίγουμε τη σύριγγα και αναρροφούμε περίπου 1 ml ηπαρίνη από το φιαλίδιο και χωρίς να βγάλουμε τη βελόνα ξανά αδειάζουμε το υγρό της σύριγγας μέσα στο φιαλίδιο.

7. Αφαιρούμε τη σύριγγα από το φιαλίδιο της ηπαρίνης και ψεκάζουμε 3 φορές, με τη βελόνα προς τα κάτω, μέσα στην σακούλα αχρήστων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε ίχνη ηπαρίνης στο τοίχωμα της σύριγγας.

8. Με την ίδια σύριγγα κάνουμε αναρρόφηση 20ml φυσιολογικού ορού.

9. Βγάζουμε τον αέρα από τη σύριγγα και στη συνέχεια βγάζουμε τη βελόνα και αφήνουμε το σώμα της σύριγγας.

10. Κλείνουμε το μανταλάκι από τον αυλό του καθετήρα και ξεβιδώνουμε το καπάκι.

11. Κάνουμε απολύμνση, με γάζα και οινόπνευμα, τις ενώσεις.

12. Τοποθετούμε το σώμα της σύριγγας στον αυλό του κααθετήρα και ανοίγουμε το μανταλάκι του καθετήρα. Αδιάζουμε την ηπαρινισμένη σύριγγα με αργή ροή μέσα στον καθετήρα.

13. Στο τέλος κλείνουμε το μανταλάκι και βιδώνουμε το καπάκι στην άκρη του αυλού του καθετήρα. 

ΜΕΛΕΤΗ ΟΠΔ JBUON 23-1-244-247 Survival and nutritional factors on home parenteral nutrition (HPN): Our initial experience.